Klaus Iohannis: „Este nevoie de mai multă pădure în România! Avem probleme de mediu”

Klaus Iohannis: „Este nevoie de mai multă pădure în România! Avem probleme de mediu”

Preşedintele Klaus Iohannis a fost prezent, vineri, la evenimentul de lansare a Campaniei naţionale de împădurire „O pădure cât o ţară”, desfăşurat la Ulieşti, în judeţul Dâmboviţa.

Șeful statului a declarat că în România este necesară o creştere semnificativă a suprafeţelor împădurite, în special în contextul problemelor de mediu cu care se confruntă ţara noastră.

Este nevoie de mai multă pădure în România! O să vă explic de ce spun acest lucru clar şi răspicat. Avem probleme de mediu. Ştiţi foarte bine, în ultimele zile s-a discutat foarte mult de poluarea puternică, care se poate constata peste tot în România. Se ştie că pădurile nu sunt bune doar pentru a te plimba în ele sau pentru a de lemn. Pădurile sunt foarte importante pentru a da aer curat. Pădurile curăţă aerul. Pădurile contribuie la un mediu mai sănătos, mai curat. Pe de altă parte, trebuie să fim foarte conştienţi că problema climei este una cât se poate de serioasă. Încălzirea globală este un fapt şi pentru noi poate să fie un fapt foarte negativ, mai ales aici, în sudul ţării, există pericolul să se formeze zone deşertice. Ori asta, cu siguranţă, nu vrem”, a declarat preşedintele.

Preşedintele a subliniat că refacerea pădurilor, acolo unde acestea au fost tăiate în mod ilegal, reprezintă o măsură „insuficientă” şi a pledat pentru extinderea acestor suprafeţe.

Este nevoie să creştem semnificativ suprafaţa împădurită din România şi această campanie este un foarte bun început şi sper să fie un simbol şi un imbold pentru multe autorităţi locale, care pot folosi terenurile care nu mai sunt folosite pentru altceva în agricultură şi sper foarte mult ca în următorii ani să ajungem să avem o extindere semnificativă a zonelor împădurite din România, deci pe de o parte protecţie, eliminarea tăierilor ilegale, pe de altă parte, plantări masive de pădure. Asta este ce îmi doresc eu pentru România şi pentru ‘aurul verde’ al României”, a declarat Iohannis.

De asemenea, Iohannis a cerut Guvernului să găsească noi instrumente pentru protejarea pădurilor, adăugând că este „inadmisibil” ca în secolul 21 să mai existe tăieri ilegale masive.

Îl rog pe domnul prim-ministru şi pe membrii guvernului prezenţi aici să găsească noi instrumente pentru a proteja pădurile României. Instrumentele care au fost create şi folosite pe vremea guvernelor dinainte, şi cam multă vreme s-a ocupat PSD-ul de acest lucru fără succes, acele instrumente s-au dovedit a fi insuficiente şi insuficient de bine aplicate, deci este nevoie de protecţie. Este nevoie, pe de altă parte, acolo unde sunt păduri care au fost gândite pentru exploatare, să se exploateze, dar atenţie, în mod organizat şi legal! O pădure aparte sau un set de păduri aparte sunt zonele protejate. România se numără printre foarte puţinele ţări din Europa care mai are păduri virgine, care are păduri care obligatoriu trebuie păstrate, protejate! Şi mai există o categorie foarte importantă de păduri, acelea pe care vom începe acum să le plantăm”, a precizat Iohannis.

Preşedintele a plantat un puiet de stejar în cadrul campaniei lansate la Ulieşti, declarând, totodată, că pentru el reprezintă o „mare bucurie” lansarea unei campanii ample de replantare, apreciind că aceasta va lăsa „urme pozitive”.

La eveniment au mai participat premierul interimar Ludovic Orban, prim-ministrul desemnat Florin Cîţu şi ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe.

Sursa foto: FACEBOOK/KLAUS IOHANNIS

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!

e-Gazeta