Ludovic Orban: „Vom desființa cele 22 de companii municipale din București”

Ludovic Orban: „Vom desființa cele 22 de companii municipale din București”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că, în cazul în care alegerile pentru Primăria Capitalei vor fi câştigate de către candidatul susţinut de liberali, cele 22 de companii municipale vor fi desfiinţate.

Fostul premier a adăugat că „s-au sifonat banii publici pe toate năzdrăvăniile pământului”.

Orban a declarat, duminică seara la B1 TV, că „N-am fost lipsit de încredere în PNL şi în capacitatea unui candidat al PNL de a câştiga, dar ne vom confrunta cu o clientelă care va fi foarte agresivă şi va genera foarte multe voturi pe relaţii de dependenţă. PSD-ul e specialist să îl facă dependent pe om, cum i-au angajat în societăţile lui Firea – fără concurs, fără procedură, angajaţi la recomandări PSD, sunt plătiţi mai bine decât plătesc firmele private pe posturi echivalente, cam cu o treime cel puţin. Unul care e angajat în societate ştie că a fost angajat de Firea şi el ştie că primeşte degeaba de la Firea o leafă şi îi merge foarte bine cu Firea şi e normal că se va duce şi va mai convinge şi pe membri familiei şi pe alţii să-şi păstreze poziţia privilegiată pe care o are datorită lui Firea. Aici trebuie mobilizaţi tot naivii care-şi plătesc taxe , impozite la timp. (…). Le vom desfiinţa (companiile municipale – n.r.), asta o spunem foarte clar, nu poţi să funcţionezi”.

În legătură cu cei 600 de milioane de euro cheltuiţi de companiile municipale în ultimii ani, Orban a spus că va trebui Curtea de Conturi să delege o echipă pentru a verifica toate cheltuielile.

Acolo trebuie făcută o cercetare foarte atentă – cum au fost cheltuiţi banii, care a fost baza legală, pe ce s-au dus – că banii s-au dus în sedii, chirii de sedii, în frigidere, televizoare, mobilă pentru dotarea acestor entităţi, s-au dus în salarii, s-au dus în achiziţionare de tot felul de utilaje, s-au sifonat banii publici pe toate năzdrăvăniile pământului. Curtea de Conturi va trebui să delege o echipă extrem de amplă şi de multidisciplinară ca să verifice toate cheltuielie care au fost făcute. Se poate solicita un audit, care să fie o bază sau un termen de comparaţie cu un eventual control al Curţii de Conturi. Ce s-a întâmplat în ultimii patru ani de zile nu poate să rămână nestudiat, neanalizat, pentru că s-au sifonat bani publici grămadă”, a afirmat Orban.

De asemenea, liderul PNL a mai afirmat că Nicuşor Dan, candidat al partidelor de dreapta, ar avea şanse „de 99%” să o învingă la urne pe actualul primar, Gabriela Firea. 

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!

e-Gazeta