Ministerul Mediului: Magazinele vor percepe o garanţie pentru ambalaje şi PET-uri

Ministerul Mediului: Magazinele vor percepe o garanţie pentru ambalaje şi PET-uri

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că magazinele vor percepe o garanţie pentru ambalaje şi PET-uri, pentru a creşte cantitatea de materiale reciclabile recuperate. În prezent se lucrează la un proiect de modificare a legislaţiei în acest sens.

Lucrăm în acest moment la un proiect care să ne ajute pe noi toţi ca ţară şi pe toţi cei care sunt implicaţi în această industrie, autorităţile locale de asemenea, la un proiect care să transforme România din ţara gropilor de gunoi în ţara reciclării, pentru că astăzi aruncăm cantităţi impresionate de materiale reciclabile la groapa de gunoi, care în mod normal ar trebui să fie depozite ecologice de deşeuri (…) Vrem ca fiecare dintre noi să-şi poată duce ambalajele goale exact din locul de unde au fost cumpărate, în supermarketuri sau alte spaţii special amenajate pentru acest lucru. De exemplu, atunci când vă cumpăraţi o sticlă de băuturi răcoritoare, acea sticlă să poarte o garanţie simbolică pe care să o primească cetăţeanul român imediat ce a returnat ambalajul gol. Este mult mai simplu aşa”, a declarat vineri Costel Alexe, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat că a înştiinţat deja industria de retail despre intenţia Ministerului, iar, în următoarea perioadă vor avea loc întâlniri între toţi factorii implicaţi, pentru a iniţia un proiect de legiferare a acestui sistem.

Suntem foarte hotărâţi la Minister să implementăm cât mai repede acest sistem garanţie-depozit, pentru că este singura modalitate prin care putem ca aceste PET-uri, sticle şi celelalte ambalaje pe care le vedem peste tot, pe lacuri, prin păduri, pe marginea drumului, să fie reciclate. Ne-am întâlnit deja cu producătorii, cu retailerii, cu colectorii, cu reciclatorii. Indiferent cât de mult îşi doresc aceştia implementarea unui sistem de garanţii şi returnare, o să-l facem şi am stabilit deja o întâlnire cu toţii, la aceeaşi masă, pentru a începe să lucrăm la legislaţie”, a mai spus ministrul.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!

e-Gazeta